vineri, 4 aprilie 2014

Don’t spend your time. Invest it.

Titlul asta este cel mai bun titlu pe care-l puteam gasi, mi se pare un excelent sfat de viata- tu ce parere ai? Mie imi place. Stii de ce imi place? Pentru ca este un alt fel de a vedea tot ceea ce traim si sustine in cateva cuvinte tot ceea ce mi-am propus sa construiesc aici. Da, se leaga si de time management si de zona de confort, sustine bine subiectul nostru de astazi J.

M-am gandit sa va vorbesc putin despre zona de confort, pe care imi doresc sa o legam de managementul timpului, pentru a invata cum sa investim in timpul nostru, in loc sa il irosim.

Va povesteam in articolul trecut despre Important si Urgent si despre cum e cel mai bine sa se intample lucrurile pentru noi: sa fie importante, dar nu urgente- ceea ce se traduce in planificare si executie in timp, nu pe principiul “ingrasam porcul in Ajun”.

Ei bine, haideti sa definim putin lucrurile discutate astazi aici.
Zona de confort- pe scurt este acea stare de latenta in care nu traim nimic nou- totul este sub control pentru ca nu vorbim deloc despre noutate.

Cuvinte/expresii cheie: 90% din populatie, la fel ca toata lumea, viata mediocra, supravietuire, teama, depresie, dar daca nu reusesc?, a te multumi cu putin .
Ei bine, pe scurt zona de confort este viata de zi cu zi in care nu se intampla nimic nou sub soare.
Ce se intampla daca iesim din zona de confort? In primul rand ne dezmortim. In al doilea rand invatam. In al treilea rand- ba nu, cred ca in primul rand- traim.
Cuvintele/expresiile cheie ale zonei de invatare sunt: incredere, vise, stil de viata, pasiune, realizabil, prosperitate, certitudine, cerul este limita, independenta financiara, implinire si multe multe altele.
Atunci cand o sa faceti pasul spre iesirea din zona de confort, tineti minte un lucru important: acceptam schimbarea pas cu pas, cu o floare nu se face primavara. Daca zona de invatare este mai mare de 50% decat ceea ce stim deja si putem controla, intram in zona de stress- si nu vrem sa ajungem acolo. Deci tineti minte: pas cu pasJ.
Odata ce invatarea devine experienta personala si ca atare intra in categoria “old news”, este important sa constientizam ca zona de confort tocmai s-a largit- deci, vorba reclamei, “Keep walking”:). 
Bun, acum ca am clarificat cum sta treaba cu zona de confort, iata care este rolul ei in time management. Ca ingredient al succesului, un time management bun merge de minune cu o persoana care este organizata in ceea ce face, stie ce face si stie ca daca nu stie poate invata. Ultima parte este un sfat bun de urmat pentru cei ce au prea multe activitati in primul cadran: important si urgent.

Important si urgent apare atunci cand:
  • ·         Ai amanat prea mult o sarcina pana in momentul in care a devenit o corvoada prea mare pentru tine si trebuie sa o rezolvi urgent- caz in care rezultatele muncii tale sunt departe de potentialul tau;
  • ·         Nu ai stiut ce sa faci si ti-a fost teama sa intrebi- caz in care esti prea ancorat/a in zona de confort si fie nu iti doresti sa inveti ceva nou, fie ai avut un obstacol in trecut care in timp s-a marit asemenea unui bulgare mare de zapada- si vom mai vorbi despre subiectul asta
  • ·         Ai primit task-ul "pe nepusa masa", fara ca persoana care te-a delegat sa aiba o buna notiune asupra complexitatii acestuia, caz in care va trebui sa negociezi timpul de raspuns si dupa caz, autoritatea.

Cum putem scapa de Urgent daca ce avem de facut este si Important? Daca tine de influenta personala a situatiei in primul rand trebuie sa renuntam la amanari.

Personal fac ce am mai greu in prima parte a zilei si dupa ce e usor de facut. Astfel ma asigur ca cea mai buna parte a energiei mele se consuma pe ceea ce conteaza intr-o masura mai mare si sansa de a avea un rezultat frumos este maximizata.

Tu cum ai scapat de amanari?
Vom vorbi in cele ce urmeaza J

Cu drag,

Catalina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu