marți, 22 decembrie 2020

Despre acceptarea radicala. Pentru probleme ce nu pot fi rezolvate.




 

Hey,

 

Astazi vreau sa iti vorbesc despre un concept extrem de puternic si de util. Sper sa te ajute si pe tine asa cum m-a ajutat pe mine.

Este vorba despre “acceptarea radicala”.

 

In viata ajungem sa ne frustram, sa suferim, pentru ca se intampla sa ne intalnim cu situatii sau probleme ce nu pot fi rezolvate, din cauza faptului ca nu sunt in influenta noastra.

Asadar, ce faci, cand iti ploua tot concediul, cand persoana iubita te raneste, cand pierzi pe cineva drag, cand esti concediat din cauza contextului economic, cand copilul tau este batut de alt copil si nu ai fost acolo sa il aperi? Sunt multe situatii care iti aduc suferinta, frustrari, te gandesti “ca nu este corect”, “ca nu ar trebui sa mi se intample asta”, pes curt “nu poate fi adevarat’, “nu mi se intampla mie asta”. Pentru ca eu sunt un om bun. Si da, esti un om bun. Dar se intampla chiar si celor mai buni dintre noi :).

 

Faptul ca ti se intampla fel si fel de lucruri total neplacute este o realitate a vietii. Asa cum spuneam, nu sunt in controlul tau, nu de tine a depins sa se intample asa. Ok, ce faci? Pentru ca acestor intamplari le mai asociem sentimente de suferinta, frustrare, durere, si cu cat le judecam si ne impotrivim mai mult, cu atat suferim mai mult.

 

Acceptarea radicala presupune sa accepti pur si simplu ca ti s-a intamplat. Ai pierdut pe cineva drag, ai (fereasca Dumnezeu, dar se intampla) o boala incurabila, suferi un accident. Este dureros ca se intampla, dar cand nu este in controlul tau, sa accepti situatia ca atare si sa iti faci un plan bun dupa, este de departe cea mai buna strategie. Acceptarea inseamna sa iti concentrezi energia pe constructie, nu pe autodistrugere. Este suficient ca esti in situatia data, don’t make it worse! In loc sa faci asta, gandeste diferit problema: “ Sunt in situatia asta. Nu sunt ok cu ea, nu ma simt bine, dar ce s-a intamplat nu pot schimba. Ce pot sa fac este sa ma ajut sa ies din situatia asta, CAT MAI REPEDE.”

 

De cele mai multe ori suntem raniti de propriile noastre asteptari legate de persoane apropiate. Ti se intampla asta? Accepta, comportamentul persoanelor de langa tine nu este in controlul tau, dar cu siguranta 1000% depinde de tine cum sa interpretezi, cum sa reactionezi si cat vrei sa te consumi si sa suferi pe subiect. Ce faci? Te retragi si iti vezi de viata mai departe. Accepta ca ai evaluat gresit si mergi mai departe, cu lectia invatata. Si da, nu uita ca data viitoare sa ai grija cand afisezi al tau “pe aici nu se trece” ;). O astfel de distanta psihologica creeaza un scut protector in jurul tau si iti dezvolta capacitatea de a depasi o situatie similara fara sa te distrugi emotional.

 

Noi, oamenii, suntem atat de porniti sa ne luptam cu realitatea atunci cand nu ne este favorabila, si de multe ori, planul asta pur si simplu nu merge. Este peste noi si puterile noastre. Si alegem sa ne opunem, sa nu acceptam ca ni se pot intampla lucruri neplacute, ori asta nu face decat sa ne epuizeze emotional, sa ne sece de resurse, de emotii bune, sa ne amplifice suferinta psihica si in ultima instant fizica. Ca sa nu mai spun ca cu cat rezistenta noastra este mai mare, ajungem la comportamentele distructive mult mai usor: alcool, jocuri de noroc, droguri, chiar si suprasolicitarea de la munca.

 

Cand practici acceptarea radical esti dezamagit/a, trist/a, si poate cu teama de viitor insa ce se intampla diferit este ca nu mai adaugi durerea non acceptantei acestor emotii, facand totul mai greu pentru tine. Practicarea acceptantei in aceste situatii te ajuta sa te pregatesti pentru circumstante mai dificile, pe care sper sa nu fie nevoie sa le retraiesti. Insa daca se intampla si nu e in controlul tau..accepta ca ti se poate intampla si tie. Renunta la “nu mi se poate intampla tocmai mie”. Asa vei ajunge sa eviti multa durere pe care nu ti-o aduce viata, ci ti-o aduci tu singur/a.

 

Nu uita: suferinta nu este optionala. Durerea da.

Detaseaza-te, iarta, dar nu iti uita lectia. Accepta ce ai trait si mergi mai departe. Viata are multe lucruri frumoase de oferit!

 

Cu drag,

C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu