sâmbătă, 17 mai 2014

When and how to compromise

 

Buna tuturor,

Am o gramada de teme pe care le-am tot adunat si pe care vreau sa vi le impartasesc si am sa incep cu una mai speciala, pentru ca ni se intampla tuturor- compromisul.  Cand si cum facem compromisuri?
Ce inseamna un compromis pana la urma?

Compromisul este un acord obtinut prin cedari reciproce. Reciproce. Reciproce J.

Insist pe reciproce pentru ca adeseori nu luam in calcul reciprocitatea in momentul in care ne gandim ca facem un compromis. De cele mai multe ori se intampla sa lasam de la noi, pur si simplu, considerand ca am facut un compromis, cand de fapt nu facem decat sa renuntam.  Desigur, nu vorbim despre situatiile in care pe baza unor argumente constatam ca solutia cea mai buna nu este la noi. Vorbim despre acele situatii in care dreptatea este impartita, cum s-ar spune, fiecare are un punct de vedere valid si pentru a ajunge la un consens fiecare dintre parti trebuie sa renunte la ceva.

Ceea ce am descoperit pe propria-mi piele este faptul ca desi la prima vedere este normal sa nu avem totul sau sa nu castigam totul, nu este normal ca de fiecare data cand ne regasim intr-o situatie de compromis, sa nu identificam de ce-ul care ne determina sa luam o decizie in acest sens.
Pe acel site minunat si plin de informatii educative pe care vi l-am impartasit am aflat ca nu suntem constienti de  majoritatea deciziilor pe care le luam . Spre exemplu, daca cineva te intreaba de ce te-ai imbracat intr-o anumita tinuta astazi, cel mai probabil nu vei da niste explicatii argumentate. Daca te va intreba de ce ai ales sa mananci un anumit fel de mancare, de asemenea vei da niste explicatii sumare. Daca te va intreba de ce ai ales o anumita ruta in drum spre casa, nu vei avea in totalitate un raspuns care sa faca referire la niste decizii constiente.  Asta  pentru ca ne imbracam cum ne simtim, mancam ce avem pofta si mergem acasa pe drumul cel mai cunoscut. Totul este bazat pe niste ratiuni rapide, ce vin din subconstient si de cele mai multe ori genereaza comportamente.
Ei bine dragii mei, la fel este si cu compromisul, sau renuntarea. Facut inconstient si in mod repetat va genera un comportament. Comportamentul in timp ne va schimba ca oameni si ne vom trezi intr-o zi cu niste intrebari lipsite de raspuns si in cel mai rau caz cu frustrari, regret- Doamne freste J.
Ei bine, sfaturile mele pentru mine si pentru voi astazi sunt urmatoarele:
  • ·         De fiecare data cand renunti la ceva, intreaba-te daca  pur si simplu renunti sau faci un compromis;
  • ·         Gandeste-te la ce ai de castigat de pe urma acestuia sau la ce ai de pierdut;
  • ·         In oricare dintre situatii identifica de ce-ul. Te va ajuta sa intelegi daca decizia ta a fost una benefica sau nu (poti renunta la jumatate de salariu pentru o casa de copii orfani, caz in care desi nu ai nimic de castigat sufleteste vei descoperi ca ai luat o decizie minunata).
  • ·         In cazul in care de ce-ul iti va arata niste raspunsuri (de fiecare data, sper), cauta cauza primara  ce te-a determinat sa renunti si cauta sa afli daca nu cumva deja ai un comportament nedorit in acest sens.
  • ·         Pot fi si situatii in care te gandesti ca desi decizia ta de a renunta la ceva nu e una tocmai buna, poti trai cu asta. Cum afli daca e o decizie buna sau nu? Simplu: gandeste compromisul in volume mari, adica repeta-l over and over si asa vei intelege rapid daca intr-adevar poti trai cu asta (ex. Angajarea pe un salariu sub asteptarile tale, din lipsa gasirii unui alt loc de munca, iertarea unui sot infidel etc.);
  • ·         Daca constati ca nu ai luat o decizie potrivita, nu te teme sa redeschizi discutia  explicand de ce-ul tau si toate implicatiile pe care tu le intelegi interlocutorului tau;
  • ·         Comunicarea este intotdeauna cea mai buna cale de a rezolva situatiile desi nu este intotdeauna cea mai usoara;
  • ·         Nu uita ca lucrurile bune se obtin prin munca si efort sustinut: 1% inspiratie si 99% transpiratie J.
SSfatul zilei? Nu face niciodata compromis de la valorile personale. 


Mult success va doresc!

Catalina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu