duminică, 30 martie 2014

Sursele puterii in board-ul tau



Hey guys,

Se termina un weekend plin…ce moment mai bun pentru a-mi aduna gandurile si a le impartasi cu voi ?
Vorbeam zilele trecute despre sursele puterii si ma gandeam sa va povestesc cate ceva despre cum identificam puterea celor din jurul nostru.
Ei bine, lucrurile simple sunt cele mai bune , astfel incat nu vreau sa complic articolul de astazi prea mult si am sa va mai impartasesc un exercitiu- haideti sa il aplicam pe board-ul nostru (cel din exercitiile anterioare )J: luati fiecare persoana care face parte din “comitetul decizional” si bifati care sunt tipurile de putere predominante.

Spre exemplu, una dintre persoanele care fac parte din board-ul meu este fetita mea- nu mai este nevoie sa specific ca toate deciziile pe care le luam acasa sunt in functie de ea si de ce este mai bine pentru ea. Sounds familiar, nu? Ei bine, face parte din board-ul meu- as putea spune ca este presedintele board-ului chiar J. Puterea ei este cea personala. Sotul meu are, din perspectiva mea, predominant puterile personala si a stiintei (din perspectiva altora poate avea predominant puterea functiei sau cea data de relatii).

 Ceea ce cred eu ca mai este important de punctat este ca o oricine poate avea tipuri diferite de putere/ influenta pentru diferite personaje din anturajul propriu- ceea ce inseamna ca nimic nu este batut in cuie si ca cel mai impornt este sa putem identifica, la un moment dat, care este sursa influentei unei persoane care la un moment dat intra in board-ul nostru (influentandu-ne deciziile).

Cu ce ne ajuta sa stim toate cele de mai sus? Ei bine, parerea mea este ca ne ajuta sa filtram informatiile pe care le primim, experientele pe care le traim si chiar sa ne ajustam perceptia personala, astfel incat sa putem lua cele mai potrivite decizii, intr-un anumit context.
Sa va dau un exemplu: sunteti la munca si aplicati pentru o pozitie pe care v-o doriti foarte mult, pentru care v-ati pregatit si simtiti ca acum este momentul. Cu toate acestea, procesul de selectie se termina cu totul neasteptat pentru Dumneavoastra si traiti urmatoarele: mentorul (sa-I spunem asa unui bun sfetnic, fie ca este sef, fie ca este o persoana cu experienta – deci cu puterea stiintei) v-a incurajat dintotdeauna sa va dezvoltati in zona dorita- este la fel de surprins ca Dumneavoastra. Mai vorbiti cu una, doua persoane (sa le spunem prieteni) cu experienta similara, care va spun ca in procesul de selectie, in mare parte, ar fi procedat la fel ca Dumneavoastra. Cu toate acestea, persoana care trebuia sa va recruteze va spune ca nu sunteti deloc o persoana potrivita pentru pozitia cautata.
Ce faceti?
a.       Renuntati  la job-ul visurilor afara a mai face nimic?
b.      Intrebati ce abilitati v-au lipsit pentru a le imbunatati, urmand sa aplicati cand veti mai avea ocazia?
c.       Intrati in conflict (cu oricine J )?
d.      Alte variante (nu imi vine nimic nou in minte )
Pai, avand in minte sursele puterii, ar fi bine sa ne uitam putin la ele :
·         Recrutorul – are puterea functiei ca principal, este factorul de decizie
·         Mentorul- are puterea stiintei
·         Prietenii- putere personala

Intrebarea grea este care sursa cantareste mai mult- imposibil sa va raspund insa ceea ce va pot spune este ca sursele interne prezinta o greutate mai mare in luarea unei decizii (pentru ca sunt identificate in timp, pe baza unor experiente multiple) si ca atare va ajuta sa construiti un filtru mai bun.
Cert este ca vazand lucrurile asa, pare ca varianta a. ar trebui sa pice din calcul- adica sa nu renuntati la job-ul visurilor voastre. In mod ideal, mentorul si prietenii ar trebui din acest punct sa va sustina sa continuati- oricum nu sunt o fire conflictuala, deci sa spunem ca renuntam si la varianta c. O varianta constructiva ar fi varianta b., cea in care cereti feedback, pe baza caruia plecati la drum cu un plan de dezvoltare si mai solid, pentru a va mari sansele de reusita data viitoare.
Din proprie experienta va spun ca am incurajat cateva persoane (care au fost in situatia de mai sus) sa nu renunte in acel punct in care decizia poate face diferenta pentru urmatorii 5 ani. Am avut ambele situatii- persoane care au renuntat, precum si persoane care nu au renuntat si care traiesc acum o mare implinire in viata profesionala. Consecventa si perseverenta sunt daruri pe care nu oricine le are- daca nu le aveti dragilor, work on it J.
In acel curs care mi-a placut am notat ceva ce mi-a ramas in minte. Trainerul ne-a mentionat la un moment dat ca Machiavelli a spus despre putere ceva de genul: “ fie o mostenesti, fie o primesti, fie o iei singur”. Oricum ar fi, intotdeauna folositi-o cu cap si in beneficiul celor din jur, indiferent de calitatea  acestor persoane- este cea mai mare dovada de putere J!
Voi ce parere aveti? J

Pe curand!

Catalina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu